Места от древни времена

Информация за проекта

Описание на портфолиото

Източните Родопи са най-богатия на мегалитни паметници регион на Балканите, оставени ни като наследство от тракийската култура. Много каменни образувания са били обожествявани още преди идването на траките по нашите земи. Макар и за някой от тези паметници да са правени опити за социализиране (запазване на археологическите обекти, при активно посещение), повечето от тях е трудно да бъдат открити, а информация от археологическите разкопки се намира само в научните издания. Ние ви предлагаме отлично подготвени водачи, които ще ви помогнат да опознаете по-добре една от най-ранните европейски цивилизации. Ще се потопите в бита и вярванията на траките. Цена : 100 лв. за наем на водач.

Една от археологическите загадки в Източни Родопи са множеството изсечени в скалите ниши. В долината на река Арда са известни повече от 2 000 скални ниши, повечето от тях с трапецовидна форма. Една от скалите с най-много трапецовидни ниши е Кован кая, която се намира в близост до железния мост на река Арда до с. Долно Черковище. Кован кая е част от голям тракийски мегалитен комплекс, който включва светилище, множество скали с ниши и над 10 скални гробници, включително единствената скална гробница от Източните Родопи с открито в нея погребение.

В района на железния мост могат да се посетят скалното светилище на Аул кая, двете скални гробници на скалата Ак кая (пчеларската гробница и гробницата с графитите), трите гробници на Хамбар кая и др. Можем да посетим и някои от местата за златодобив на траките. Навсякъде ще чуете увлекателните лекции на нашите водачи.

Посещението на историческите места може чудесно да се комбинира с наблюдение на редките птици в района, търсене на полускъпоценни камъни и фосили, които изобилстват наоколо. От местата за настаняване – Комплекс „Арда” и Комплекс „Перпера”, най-далечната гробница се намира на 50 мин. пеша. От град Маджарово се стига за около 45 мин. с автомобил.

Кромлехът до село Долни Главанак представлява мегалитно съоръжение, изградено от наредени в кръг каменни блокове, ограждащи свещено пространство.

Кромлехът е свързан с религиозните практики и култове на древните траки през 1-во хилядолетие пр. Хр . Мегалитното съоръжение е изградено през Ранно желязната епоха (8-6 век пр.Хр) и е функционирало до късната елинистическа епоха (3-2 в. пр.Хр).

От град Маджарово до кромлеха се стига за около 15 мин. с автомобил, след което следва пешеходен маршрут, който се изминава за около 20 мин. (в едната посока).

„Глухите камъни” е най-големият тракийски скален комплекс в Източните Родопи. Светилището е разположено върху четири скални масива, върху които има множество изсичания, включително и над 200 скални ниши. Някои археолози считат „Глухите камъни” за обект, който по значимост се доближава до по-известния Перперикон. Глухите камъни са важен религиозен и селищен център за тракийското население в тази част на долината на Арда, който е почитан и след приемането на християнството. През Късната античност там са изградени две ранно християнски църкви с баптистерии за покръстване на местното население. През Средновековието в подножието на върха е функционирал манастирски комплекс, които вероятно е ограбен и опожарен от участниците в Третия кръстоносен поход в края на 12 век.

Глухите камъни са обявени за природна забележителност, а от най-високата част на древното светилище се открива великолепна гледка към долините на Арда и Марица. От град Маджарово до „Глухите камъни” се стига за около 40 мин. с автомобил.

НАПРАВЕТЕ САМИ ВАШАТА ПРОГРАМА

Посещения на исторически места можем да комбинираме с всички други наши услуги.